Euro 95 vs. Euro 98: Wat is het Verschil en Welke Moet je Kiezen?

Wanneer je aan de pomp staat om je auto vol te tanken, heb je vaak de keuze tussen verschillende soorten benzine, waaronder Euro 95 en Euro 98. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten brandstof en welke moet je kiezen? In deze blogpost bespreken we de belangrijkste verschillen, voordelen en nadelen van Euro 95 en Euro 98, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is Octaangetal?

Het verschil tussen Euro 95 en Euro 98 zit hem voornamelijk in het octaangetal. Het octaangetal is een maat voor de klopvastheid van benzine, oftewel de weerstand tegen voortijdige ontbranding. Hoe hoger het octaangetal, hoe beter de brandstof bestand is tegen kloppen (pingelen), wat kan leiden tot motorschade.

Euro 95: De Standaard Benzine

Euro 95 heeft een octaangetal van 95 en is de meest gebruikte benzine in Europa. Deze brandstof is geschikt voor de meeste normale auto’s die niet bijzonder hoge prestaties leveren.

Voordelen van Euro 95:

 1. Betaalbaar: Euro 95 is over het algemeen goedkoper dan Euro 98, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor dagelijks gebruik.
 2. Beschikbaarheid: Het is gemakkelijk verkrijgbaar bij vrijwel elk tankstation.

Nadelen van Euro 95:

 1. Minder geschikt voor prestatiegerichte motoren: Voor auto’s met een hoog compressieverhouding kan Euro 95 minder geschikt zijn, omdat het risico op pingelen hoger is.
 2. Lagere energie-inhoud: In theorie kan Euro 95 een iets lagere energie-inhoud hebben, wat kan leiden tot een iets hoger brandstofverbruik.

Euro 98: Voor Hogere Prestaties

Euro 98 heeft een octaangetal van 98 en biedt een hogere klopvastheid. Deze brandstof is speciaal ontworpen voor auto’s met hoogperformante motoren die hogere compressieverhoudingen aankunnen.

Voordelen van Euro 98:

 1. Betere prestaties: Auto’s met een hoge compressieverhouding presteren beter op Euro 98, met een soepeler lopende motor en mogelijk betere acceleratie.
 2. Minder kans op motorschade: De hogere klopvastheid vermindert het risico op pingelen en motorschade.

Nadelen van Euro 98:

 1. Duurder: Euro 98 is over het algemeen duurder dan Euro 95, wat het minder aantrekkelijk maakt voor dagelijks gebruik als je geen prestatiegerichte auto hebt.
 2. Niet altijd nodig: Voor de meeste standaard auto’s biedt Euro 98 geen significante voordelen ten opzichte van Euro 95.

Welke Moet je Kiezen?

De keuze tussen Euro 95 en Euro 98 hangt af van je auto en je rijstijl. Als je een standaard auto hebt en voornamelijk in de stad rijdt, is Euro 95 waarschijnlijk de beste keuze. Heb je echter een prestatiegerichte auto met een hogere compressieverhouding, dan kan Euro 98 de betere optie zijn om de motor optimaal te laten presteren en te beschermen tegen mogelijke schade.

Bronnen:

 1. ANWB: Voor informatie en advies over verschillende soorten brandstoffen en hun effecten op je voertuig.
 2. RDW: Voor regelgeving en technische informatie over voertuigbrandstoffen in Nederland.
 3. Shell: Shell biedt uitgebreide informatie over hun brandstoffen, inclusief de voordelen van verschillende octaangetallen.
 4. TotalEnergies: TotalEnergies biedt gedetailleerde informatie over hun brandstoffen en welke het beste bij jouw voertuig passen.

Door deze bronnen te raadplegen, kun je meer inzicht krijgen in welke brandstof het meest geschikt is voor jouw auto en rijstijl, en zo de beste keuze maken aan de pomp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven